Hans vertelt: duurzaam ondernemen

Hans vertelt: duurzaam ondernemen

Toen ik in de beginjaren 80 van de vorige eeuw mijn eerste stappen op het culinaire pad zette, begon ik in Hengelo met Vegetarisch Eethuis de Pimpernel. In verenigingsvorm kochten we met hulp van de Triodos Bank een pand, verbouwden het en leenden geld van sympathisanten. Met biologische groenten en zonder vlees en met een hele goede en creatieve kok konden we een aantal jaren een prachtig en duurzaam initiatief uitbouwen.
Voor ons was het heel gewoon om dit op te zetten, maar door de buitenwacht werden we toen gezien als een alternatieve club mensen.

In deze tijd zie je steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan. Onder het mom van bijvoorbeeld crowdfunding trekken steeds meer mensen samen op om hun ondernemersdroom waar te maken. Dat vind ik het mooie aan deze tijd: het alternatieve is veel meer doorgesijpeld in alle lagen van de maatschappij en vindt meer voedingsbodem. Alternatief is niet meer alternatief, maar normaal geworden.

Tegelijkertijd wantrouwen steeds meer consumenten duurzame claims van bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de Nederlanders geen vertrouwen had in duurzame claims. Inmiddels is dat al ruim meer dan 40%. Het is een containerbegrip geworden. Er wordt van alles onder duurzaamheid geschaard om maar uit te stralen dat je als bedrijf verantwoord onderneemt. Vervelend, want dat gaat ten koste van de ondernemingen die wél oprecht zijn. Zoals wij.

Als bedrijf willen we goed voor onze medemensen en onze omgeving zorgen. Als horecabedrijf belasten we het milieu het meest met de producten die we gebruiken. Daarom werken we zoveel mogelijk met lokale en biologische producten. Ons afval scheiden we in de kookstudio en boodschappen doen we zoveel mogelijk op de fiets. Regelmatig doen we een donatie voor een goed doel en dit jaar gaan we zelf ook stroom produceren: op het dak zullen binnenkort zonnepanelen worden geplaatst.

Bovenstaande activiteiten kun je vormen van duurzaam ondernemen noemen, maar voor mij zijn deze principes sinds de jaren 80 heel normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Klantervaringen

  by Margret Mastenbroek on Kookstudio Het Kookatelier
  Koken voor kerst

  De workshop koken voor kerst was zeker erg geslaagd. Heerlijk gekookt en gegeten. Erg leuke recepten die je van te voren kunt voorbereiden.

  Page 1 of 17:
  «

   

   

  1
  2
  3

   

  »

   

 • Winkelmand