De kracht van kookworkshops

De kracht van kookworkshops

Hoewel ik nu al ruim vijf jaar bezig ben met het geven van kookworkshops, ben ik iedere keer weer verrast over de meerwaarde van een kookworkshop. Om diverse redenen komen mensen bij onze kookstudio. Vaak voor een personeelsuitje, vrijgezellenfeest of jubileum/familiefeest. De gezelligheid en het sociale aspect van samen iets maken is belangrijk en een van de grote voordelen van een (kook)workshop. Maar wat dacht u van de leermomenten voor diverse deelnemers?

Voor sommige deelnemers van groepsworkshops is een kookworkshop niet iets waar ze direct naar uitkijken. Met soms wat tegenzin zetten ze de eerste stappen over de keukendrempel met de opmerking: “Ik laat water nog aanbranden!”
Na het eerste drankje en het doornemen van het receptenboekje (“Moet dat allemaal binnen 1 ½ uur klaar zijn?”) wordt de sfeer al meer ontspannen. En bij de presentatie van het eindresultaat is men trots op wat er gemaakt is. Na afloop krijgen we regelmatig te horen, zelfs van de minder ervaren deelnemer, dat ze nooit verwacht hadden dat ze dit konden maken. Afgelopen week vergeleek iemand het menu dat hij met de groep gekookt had, zelfs met de kwaliteit van de lezersmenu’s van Tubantia!

Ik denk dat dat de kwaliteit is van Het Kookatelier: de menu’s die gekookt worden zijn voor iedereen toegankelijk en te maken. Met goede, verse en vaak biologische producten worden mooie, verrassende gangen gemaakt waarbij ook aandacht is voor de presentatie. De taak van de begeleider is zijn “kookploeg” op de juiste manier aansturen, zodat iedereen op zijn eigen manier van waarde is voor het resultaat.

Voor sommige bedrijven is het koken ook een middel om de kwaliteiten van (potentiële) werknemers beter te leren kennen. Zo boekt Bedrijvendagen Twente ieder jaar in maart kookworkshops om afgestudeerde studenten van de UT kennis te laten maken met toekomstige bedrijven.
Ook voor deze doelgroep hebben we een workshop gemaakt: “Out of the box”. Per groep krijgt men een doos met ingrediënten. Dat betekent brainstormen, overleggen en initiatief nemen. Heel nuttig voor een bedrijf om te zien hoe mensen zich gedragen in zo’n proces.

Dan hebben we nog de vaste kookgroepen, bedoeld voor mensen die echt iets willen leren in groepsverband. Ik ben drie jaar geleden begonnen met een oproep via de website. Ik zocht liefhebbers van koken (veel ervaring niet vereist) om tien of vijf keer per jaar bij elkaar te komen en te koken. In de loop van de jaren zijn er mensen gestopt, maar ook weer nieuwe bij gekomen. Enthousiaste groepen van 10-12 mensen, die steeds een wisselend menu koken.
Dat koken ook verbindt en gezellig is, blijkt wel uit het feit dat de kern van deze groepen ieder jaar doorgaat. Mocht je belangstelling hebben voor een van deze groepen, kom dan vrijblijvend een keer meekoken en kennis maken. Lees er hier meer over.

Reacties voor “De kracht van kookworkshops”

 • Ilona Nijland

  Hallo

  Ik ben op zoek naar een bakclub voor schoolkinderen. Heeft u daar ervaring mee of iets over gehoord?

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet

  Ilona Nijland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Klantervaringen

  by Margret Mastenbroek on Kookstudio Het Kookatelier
  Koken voor kerst

  De workshop koken voor kerst was zeker erg geslaagd. Heerlijk gekookt en gegeten. Erg leuke recepten die je van te voren kunt voorbereiden.

  Page 1 of 17:
  «
   
   
  1
  2
  3
   
  »
   
 • Winkelmand